Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Is fiscale eenheid VPB gunstig bij holding- en werk-bv?

Geplaatst op: 12-12-2023, 12:55:37

Een fiscale eenheid voor de VPB houdt in dat de resultaten van uw werkmaatschappij (hierna: dochter) worden toegerekend aan uw holding-bv. De dochter houdt niet op te bestaan, maar is niet meer zelfstandig aangifteplichtig. Als twee of meerdere bv’s een fiscale eenheid vormen, worden zij dus als één beschouwd. Dit betekent dat zij maar één aangifte VPB (voor de gezamenlijke winst) hoeven in te dienen.

Fiscale voordelen

De administratieve verlichting is een van de voordelen van een fiscale eenheid VPB. Iedere bv moet overigens wel nog steeds afzonderlijk een jaarrekening maken. Naast dit administratieve voordeel zijn er ook enkele fiscale voordelen. Het is mogelijk om het verlies van de ene bv direct te verrekenen met de winst van de andere bv. Per saldo bent u dan binnen uw concern minder VPB verschuldigd.

Een ander voordeel is dat u kunt schuiven met vermogensbestanddelen tussen uw bv’s zonder dat u hierover VPB hoeft te betalen. Wel geldt er een antimisbruikbepaling. Kort gezegd houdt deze in als binnen zes jaar na een dergelijke (interne) overdracht de fiscale eenheid wordt verbroken, er alsnog moet worden afgerekend over de stille reserve. Bij overdracht (tegen uitreiking aandelen) van een bv is de termijn drie jaar.

Mogelijke nadelen

De fiscale eenheid heeft niet alleen voordelen. Als winstgevende bv’s een fiscale eenheid vormen, is het mogelijk dat de VPB juist hoger wordt. Dit komt door de tariefgrens van € 200.000. Tot dit bedrag betaalt u 19%, daarboven 25,8%. Hierdoor kan nog maar eenmaal gebruik worden gemaakt van deze onderste schijf bij een eenheid. Ook kan het zijn dat u minder investeringsaftrek geniet omdat alle investeringen worden samengeteld.

Bron: www.rendement.nl van 8 december 2023

Ga terug naar de vorige pagina